Θεραπεία - Συμβουλευτική Παιδιού & Εφήβου

Home Υπηρεσίες Θεραπεία – Συμβουλευτική Παιδιού & Εφήβου

Ι.Ψ.Α.

Θεραπεία - Συμβουλευτική Παιδιού & Εφήβου

Το τμήμα Συμβουλευτικής και Θεραπείας Παιδιού & Εφήβου στοχεύει σε μια ολοκληρωμένη παρέμβαση, θέτοντας στο επίκεντρο την ψυχική υγεία και την ομαλή ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών.

Η δημιουργία ειδικών προγραμμάτων συμβουλευτικής και θεραπείας, σκοπεύουν στο να βοηθήσουν τα παιδιά και τους εφήβους στην αντιμετώπιση των δυσκολιών της καθημερινής ζωής και στην αξιοποίηση των ικανοτήτων τους. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από μια σειρά προγραμμάτων:

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΑΙΔΙΟΥ & ΕΦΗΒΟΥ

Ψυχολογική και Νοητική Αξιολόγηση

Οι ανάγκες των ατόμων διερευνώνται με τη λήψη ιστορικού οικογένειας.

Στη συνέχεια, η αξιολόγηση – διάγνωση πραγματοποιείται με τη χρήση επιστημονικών και ψυχομετρικών εργαλείων προκειμένου να αναγνωριστούν τα ζητήματα που αφορούν το παιδί και τον έφηβο.

Ψυχολογική Υποστήριξη – Συμβουλευτική – Θεραπεία Παιδιού & Εφήβου

Στο πλαίσιο της ψυχολογικής υποστήριξης – συμβουλευτικής – θεραπείας δημιουργείται ατομικό ή οικογενειακό πρόγραμμα θεραπευτικής παρέμβασης ή συμβουλευτικής το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει:

 • Ψυχολογική Υποστήριξη – Θεραπεία Παιδιού & Εφήβου: Μέσα από τις ατομικές συνεδρίες δίνεται η ευκαιρία στο παιδί και τον έφηβο να ανακουφιστεί από τη ψυχοσυναισθηματική του φόρτιση και να αναπτύξει την προσωπικότητα του.
 • Οικογενειακή Θεραπεία: Η υποστήριξη του παιδιού ή του εφήβου μπορεί να χρειαστεί να ενισχυθεί μέσα από την οικογενειακή θεραπεία. Η επικοινωνία των μελών της οικογένειας δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να δουν ο ένας τον άλλο σαν αυτόνομο άτομο και όχι απλώς μέσα από τον οικογενειακό ρόλο του.
 • Συμβουλευτική Γονέων: Κατά τη διάρκεια της ψυχολογικής υποστήριξης ή θεραπείας του παιδιού η συμβουλευτική γονέων κρίνεται χρήσιμη με σκοπό να βοηθήσει στην αναγνώριση και τη διαχείριση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει το παιδί, έτσι ώστε να βελτιωθεί η ψυχοσυναισθηματική του κατάσταση και κατά συνέπεια η συμπεριφορά του.
 • Συμβουλευτική σε Παιδιά & Γονείς σε θέματα που αφορούν στο Πένθος & την Απώλεια: Ο θάνατος και η χρόνια ασθένεια επηρεάζει βαθιά και οριστικά τόσο τις ζωές των παιδιών όσο και των ενηλίκων. Η ψυχολογική υποστήριξη παιδιών, εφήβων και των οικογενειών τους σε περιπτώσεις ασθένειας ή θανάτου κρίνεται ουσιαστική και απαραίτητη.

Η προσωπική σχέση που αναπτύσσουν με το θεραπευτή, το συμβολικό παιχνίδι, τις δραστηριότητες αλλά και τη σταθερότητα των συναντήσεων σε συγκεκριμένο μέρος και ώρα κάθε βδομάδα, στηρίζουν τα παιδιά στο να μάθουν να εκφράζουν και να επεξεργάζονται τα συναισθήματά τους.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΑΙΔΙΟΥ & ΕΦΗΒΟΥ
ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΑΙΔΙΟΥ & ΕΦΗΒΟΥ
ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΑΙΔΙΟΥ & ΕΦΗΒΟΥ

Συμβουλευτική Γονέων

Η συμβουλευτική γονέων σκοπεύει στην ενδυνάμωση του ρόλου του κάθε γονέα ώστε να είναι σε θέση να υποστηρίξει το παιδί να ωριμάσει συναισθηματικά και να αυτονομηθεί.

Ακόμη, μπορεί να βοηθήσει τους γονείς να στηρίξουν το παιδί σε μια δύσκολη φάση, δίνοντας έμφαση και σε άλλες πλευρές της προσωπικότητας του και της ζωής του.

Η συμβουλευτική γονέων απευθύνεται σε γονείς όλων των ηλικιών και αφορά:

 • διαζύγιο, απώλεια,
 • πένθος
 • προβλήματα συμπεριφοράς των παιδιών στο σπίτι ή το σχολείο,
 • δυσκολίες σχολικής προσαρμογής
 • μαθησιακές δυσκολίες και
 • διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας,
 • συναισθηματικά προβλήματα των παιδιών,
 • χρόνια νοσήματα κ.α.

Βιωματικές Ομάδες

Ομάδες Παιδιών & Εφήβων
Οι ομάδες δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά να ενισχύσουν δεξιότητες επικοινωνίας και αναγνώρισης – έκφρασης των συναισθημάτων τους, να αναπτύξουν σχέσεις εμπιστοσύνης, να επεξεργαστούν θέματα που σχετίζονται με τους συνομηλίκους, να ενισχύσουν την αυτοεκτίμηση, να αναπτύξουν τη συνεργασία και το ομαδικό πνεύμα και να δοκιμάσουν τα όρια τους σε πλαίσιο με στόχους, όρους και κανόνες.
Τα θέματα αναπτύσσονται μέσα από δημιουργικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, όπως η ζωγραφική, το ομαδικό παιχνίδι και η στοχευόμενη συζήτηση.

 

Ομάδες Γονέων
Στις ομάδες δίνεται η δυνατότητα στους γονείς να συζητήσουν τους προβληματισμούς τους και να μοιραστούν μεταξύ τους τις εμπειρίες που αποκτούν μέσα από το γονεϊκό τους ρόλο.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΑΙΔΙΟΥ & ΕΦΗΒΟΥ

Στο πλαίσιο της πρόληψης και ευαισθητοποίησης του κοινού το Ι. Ψ. Α. συνεργάζεται με δημόσιους & ιδιωτικούς φορείς και πραγματοποιούμε ομιλίες – διαλέξεις σε θέματα που αφορούν στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού και του εφήβου αλλά και της οικογένειας.

Πως μπορούμε να βοηθήσουμε;

Καλέστε μας στο 2410 258040 ή ακολουθήστε τον διπλανό σύνδεσμο για να επικοινωνήσετε μαζί μας!