Ομαδική Θεραπεία

Home Υπηρεσίες Ομαδική Θεραπεία

Ι.Ψ.Α.

Ομαδική Θεραπεία

ΟΜΑΔΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η ομαδική θεραπεία είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας η οποία αξιοποιεί τη δυναμική των ανθρώπινων σχέσεων με σκοπό την αντιμετώπιση και τη διαχείριση θεμάτων που απασχολούν το άτομο στην αλληλεπίδρασή του με τους άλλους. Στόχος της ομαδικής θεραπείας είναι να προσφέρει ένα ασφαλές, διευκολυντικό περιβάλλον, στο οποίο το άτομο μπορεί να μοιραστεί και να εκφράσει προσωπικές αγωνίες και άγχη, απαγορευμένες σκέψεις και συναισθήματα προκειμένου να αναπτύξει νέες μορφές σχέσεων ως προς τον εαυτό του και τους άλλους. Επιπλέον, η ομάδα μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική πηγή νοηματοδότησης, υποστήριξης και ενίσχυσης σε δύσκολες περιόδους στη διάρκεια των οποίων κάποιο μέλος της αντιμετωπίζει έντονο άγχος και συναισθηματικό αδιέξοδο.

 

Στην ομάδα το άτομο αναβιώνει τις πιο βασικές εμπειρίες των σχέσεων που βίωσε στην παιδική του ηλικία μέσα από νέα επικοινωνιακά δίκτυα και νέους τρόπους σχετίζεσθαι. Με άλλα λόγια, συχνά μέσα στη θεραπευτική ομάδα τα μέλη «συναντούν»με συμβολικό τρόπο ανθρώπους της παρελθούσας, ή και της τωρινής τους ζωής, με τους οποίους έχουν μια δυσκολία, που όμως θα ήθελαν να είναι σε θέση να τη διαπραγματευτούν αποτελεσματικά.

Τα άτομα που συμμετέχουν στην ομάδα έχουν πολύ περισσότερα κοινά στοιχεία απ’ ό,τι τα ίδια γνωρίζουν. Συνειδητοποιούν ότι υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι που νιώθουν παρόμοια μαζί τους, και τελικά αισθάνονται ανακούφιση γιατί βλέπουν πως δεν είναι μόνοι τους κι αβοήθητοι με το πρόβλημα που τους απασχολεί.

Η ανατροφοδότηση που εισπράττει κάποιο άτομο στην ομάδα από τις αντιδράσεις και την ανταπόκριση των υπόλοιπων μελών στα ζητήματα που «ανοίγει» κατά τη θεραπευτική διαδικασία, μπορεί να τον/τη βοηθήσει. Μέσα από τη διαδικασία της ανατροφοδότησης το άτομο μπορεί να αλλάξει την οπτική με την οποία βλέπει τα πράγματα ή/και να υιοθετήσει πιο δημιουργικές και αποτελεσματικές στάσεις απέναντι στα προβλήματα που τον/ την απασχολούν.

Σε μια θεραπευτική ομάδα μπορούν να συμμετέχουν ενήλικες κάθε ηλικίας, ανεξαρτήτως φύλου, οι οποίοι θέλουν να επεξεργαστούν θέματα που αφορούν το παρελθόν ή το «εδώ και τώρα» ή επιδιώκουν την προσωπική τους αυτοβελτίωση, αυτογνωσία και αυτοανάπτυξη.

Συνήθως η ομάδα περιλαμβάνει έναν θεραπευτή (κάποιες φορές κι έναν συνθεραπευτή) και απαρτίζεται από πέντε έως και δώδεκα μέλη. Τα μέλη της ομάδας συγκεντρώνονται μία φορά την εβδομάδα, στον χώρο του θεραπευτή, και η κάθε συνάντηση διαρκεί 90΄.

Πως μπορούμε να βοηθήσουμε;

Καλέστε μας στο 2410 258040 ή ακολουθήστε τον διπλανό σύνδεσμο για να επικοινωνήσετε μαζί μας!