Δεύτερη διακρατική συνάντηση της ερευνητικής ομάδας του προγράμματος Erasmus+ “Impact.Ability – Impact Assessment Competences for Effective Empowering and Learning Paths of Persons with Disabilities”, υπό την φιλοξενία του Ινστιτούτου Ψυχοκοινωνικής Ανάπτυξης (ΙΨΑ) στη Λάρισα

ipsa-sinantisi-omadas-1

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Λάρισα, τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου και την Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023, η δεύτερη διακρατική συνάντηση της ερευνητικής ομάδας του προγράμματος Erasmus+ “Impact.Ability – Impact Assessment Competences for Effective Empowering and Learning Paths of Persons with Disabilities”, υπό την φιλοξενία του Ινστιτούτου Ψυχοκοινωνικής Ανάπτυξης (ΙΨΑ) στη Λάρισα.

Ο κύριος στόχος του έργου είναι να αφουγκραστεί και ενσωματώσει την «φωνή» των ατόμων με αναπηρία ως προς τη μεθοδολογία και τον σχεδιασμό εκπαιδευτικών εργαλείων και πρακτικών σε τομείς που αφορούν την καθημερινότητα τους. Η καινοτομία του προγράμματος έγκειται στο γεγονός πως τα εργαλεία που θα παραχθούν από το έργο θα είναι αποτέλεσμα του από κοινού σχεδιασμού και συνεργασίας μεταξύ επαγγελματιών ψυχικής υγείας και ατόμων με αναπηρία.

Η έναρξη της επιστημονικής συνάντησης έγινε στο χώρο του Ινστιτούτου Ψυχοκοινωνικής Ανάπτυξης από την πρόεδρο του ΙΨΑ κ. Αθηνά Χατζούλη, την επιστημονική υπεύθυνη κ. Σίλια Μπατρακούλη και τους συνεργάτες του Ινστιτούτου.
Η κ. Χατζούλη αρχικά υποστήριξε ότι η συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρία στον κοινωνικό ιστό αποτελεί κρίσιμο πυλώνα για την οικοδόμηση μιας χωρίς αποκλεισμούς κοινωνίας. Αναφερόμενη στη Λάρισα και στο μνημείο του Ιπποκράτη ανέφερε ότι η πρώτη επιστημονική προσέγγιση της αναπηρίας στην αρχαία Ελλάδα έγινε από τον Ιπποκράτη γύρω στα 400 π.Χ., ο οποίος υποστήριξε ότι οι αναπηρίες προέρχονται από εγκεφαλικές νόσους, άποψη πρωτοπόρα για την εποχή αυτή. Η θέση που ακολούθησε ο Ιπποκράτης ήταν η αιτία για την αποδοχή της αναπηρίας ως νόσου και το έναυσμα για τις πρώτες οργανωμένες προσπάθειες κατανόησης και θεραπείας.
Στη συνέχεια, έγινε αναφορά στο έργο του Ινστιτούτου Ψυχοκοινωνικής Ανάπτυξης (Ι.Ψ.Α.) και τα σχετικά ερευνητικά και θεραπευτικά προγράμματα, στα οποία συμμετείχε το Ινστιτούτο στο χώρο των ατόμων με αναπηρία.

Την ευθύνη συντονισμού της συνάντησης καθώς και τη συνολική ευθύνη των παραδοτέων του συγκεκριμένου πακέτου εργασίας είχε η ομάδα έργου του προγράμματος του Ι.Ψ.Α, με τους κ.κ. Αχιλλέα Βαϊόπουλο, Ψυχολόγο, Χριστίνα Γουγουλή, Ψυχολόγο, Εύη Μπατάλα, Επιστήμονα της Πληροφόρησης – Διοικητικό Υπάλληλο ΙΨΑ, Αλεξία Φεγγίτη, Υπεύθυνη Έργου και Μαρία Κάλφα, Επιστημονικά Υπεύθυνη Έργου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τους 5 φορείς που αποτελούν την ομάδα/κοινοπραξία του έργου ( SENSUS-Sweden, L’OVILLE-Italy, UCLL-Belgium, KERPAPE-France, Ι.Ψ.Α. – Greece) έγινε συνολική αποτίμηση της πορείας του έργου και προετοιμάστηκαν τα βήματα για τα επόμενα παραδοτέα.

Στο πλαίσιο δικτύωσης του προγράμματος, οι φιλοξενούμενοι εταίροι είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το «Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Λάρισας», να περιηγηθούν στους χώρους και να ενημερωθούν για τις υπηρεσίες και καινοτόμες δράσεις του. Την ομάδα του ‘Ιmpact.Αbility’, καλωσόρισε και ο Αντιδήμαρχος Διοίκησης, Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης κ. Δημήτρης Δεληγιάννης, ο

οποίος τους ενημέρωσε για τη φιλοσοφία και τις δράσεις του προγράμματος “Λάρισα-Πόλη που Μαθαίνει” και του Πανεπιστημίου των Πολιτών.

Τέλος, οριστικοποιήθηκαν από τους φορείς οι επόμενες δράσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν -μεταξύ των άλλων- την επόμενη επιστημονική συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Φεβρουάριο στο Βέλγιο.

ipsa-sinantisi-omadas-2