“Ομάδα Κοινωνικού Ονείρου” – Social Dreaming Matrix Group in Greece

Το Ινστιτούτο Ψυχοκοινωνικής Ανάπτυξης (Ι.Ψ.Α.) διοργανώνει ανοιχτές ομαδικές συναντήσεις με θέμα: “Επεξεργασία του Κοινωνικού Ονείρου” μέσω της μεθόδου του Social Dreaming Matrix.

Έναρξη Συναντήσεων: 12 Φεβρουαρίου 2021
Κόστος συμμετοχής: 10€/Συνάντηση

Το “social dreaming”, όπως αναπτύχθηκε αρχικά από τον Gordon Laurence και τους συναδέλφους του στην κλινική Tavistock του Λονδίνου τη δεκαετία του 1980, αφορά μια μέθοδο εργασίας με τα όνειρα δίνοντας έμφαση στο κοινωνικό πεδίο των ονείρων.

Το όνειρο από την εποχή του Freud και του Jung, και ίσως από τις απαρχές της ανθρωπότητας αναγνωρίστηκε ως ο δρόμος προς την ανάπτυξη της προσωπικής διορατικότητας του ατόμου, “η βασιλική οδός προς το ασυνείδητο”. Σύμφωνα με τον Gordon Laurence το όνειρο, μπορεί να αποτελέσει επίσης και μια διαδρομή δημιουργικής σκέψης και γνώσης, αναδεικνύοντας εκτός των ναρκισσιστικών ανησυχιών και ανησυχίες κοινωνικής φύσης.

Η “μήτρα” (matrix) του κοινωνικού ονείρου αποτελεί τον τόπο δικτύωσης των ονείρων, των ελεύθερων συνειρμών και των ψυχικών διεργασιών και συνδέσεων των ατόμων που συμμετέχουν σε μια “Ομάδα Κοινωνικού Ονείρου” – a “Social Dreaming Matrix Group”. Ένα τόπος γέννας αλλά και μιας αίσθησης πρωταρχικής επικοινωνίας του ασυνείδητου των συμμετεχόντων που περιλαμβάνει εικόνες, συναισθήματα και μη λεκτικά στοιχεία.

Οι συμμετέχοντες σε μια “Ομάδα Κοινωνικού Ονείρου” καλούνται να μοιρασθούν τα όνειρα που είχαν τις προηγούμενες νύχτες ή εβδομάδες, ενώ όλοι ενθαρρύνονται να φέρουν ελεύθερους συνειρμούς και συνδέσεις που μπορεί να σχετίζονται με τις τρέχουσες κοινωνικοπολιτικές καταστάσεις ή κρίσεις, όπως π.χ. σκέψεις και συναισθήματα που συνδέονται με την πανδημία Covid-19.

Μέσα από την “μήτρα” των ονείρων ξεκινούν αναπόφευκτα συνομιλίες: ένα όνειρο που οδηγεί σε άλλο, δημιουργώντας συσχετισμούς, επιτρέποντας στους συμμετέχοντες να φέρουν όνειρα, αναγνωρίζοντάς τα ως πηγή δημιουργικότητας και νοήματος που διατίθενται για την καθημερινή τους ζωή. Σε μια “Ομάδα Κοινωνικού Ονείρου” (Social Dreaming Matrix), το κοινωνικό όνειρο υπερβαίνει το άτομο καθώς η εστίαση είναι στο όνειρο και στη “μήτρα” των ονείρων της ομάδας και όχι στα πρόσωπα που αφηγούνται το όνειρο.

Συντονίστρια των Συναντήσεων: Αθηνά Μαρούδα – Χατζούλη, Ph.D., Ψυχολόγος – Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια, Εκπαιδεύτρια – Αναλύτρια & Επόπτρια της Ελληνικής Εταιρείας Αναλυτικής Ομαδικής & Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας, Επιστημονικά Υπεύθυνη Ι.Ψ.Α.

Στις διαδικτυακές συναντήσεις μπορούν να συμμετέχουν:
Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας (ψυχολόγοι, ψυχοθεραπευτές, άτομα που εργάζονται στο χώρο της ψυχικής υγείας κ.α.), κοινωνικοί επιστήμονες και όσοι γενικότερα ενδιαφέρονται για την κοινωνική διάσταση της ονειρικής μας ζωής.

Οι συναντήσεις θα γίνονται διαδικτυακά κάθε δεκαπέντε ημέρες, ημέρα Παρασκευή, και ώρα 16.30μ.μ – 18.30μ.μ. για τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο – Απρίλιο μέσω της πλατφορμας Zoom. Συγκεκριμένα οι ημερομηνίες διεξαγωγής των συναντήσεων είναι 12 & 26 Φεβρουαρίου, 12 & 26 Μαρτίου και 9 & 23 Απριλίου. Ο αριθμός των συμμετεχόντων θα είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Οι συναντήσεις περιλαμβάνουν και εισηγήσεις επάνω στη θεωρία και πρακτική της μεθόδου “Social Dreaming Matrix” από τη Gila Ofer, Ph.D., Clinical Psychologist – Training Psychoanalyst – Group Analyst, Past President of Tel-Aviv Institute of Contemporary Psychoanalysis

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλέφωνο 2410258040 ή να στείλετε email: ipsyd@otenet.gr