Η ομαδική θεραπεία προσφέρει εκείνον τον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ της ψυχικής ζωής των ανθρώπων και της εξωτερικής πραγματικότητας. Αποτελεί ουσιαστικά ένα πεδίο σχέσεων και μια διαδικασία απελευθέρωσης από τις εσωτερικές αγκυλώσεις και συγκρούσεις.
Τα μέλη που συμμετέχουν σε μια ομάδα θεραπείας έχουν πολύ περισσότερα κοινά στοιχεία απ’ ό,τι οι ίδιοι γνωρίζουν ή μπορούν να φανταστούν. Συνειδητοποιούν ότι υπάρχουν κι άλλα άτομα που νιώθουν παρόμοια μαζί τους, και τελικά αισθάνονται ανακούφιση καθώς βλέπουν πως δεν είναι μόνοι κι αβοήθητοι. Η ανατροφοδότηση που εισπράττει το μέλος στην ομάδα από τις αντιδράσεις και την ανταπόκριση των υπόλοιπων μελών στα ζητήματα που φέρνει κατά τη θεραπευτική διαδικασία μπορεί να τον/τη βοηθήσει να αλλάξει την οπτική με την οποία βλέπει τα πράγματα ή/και να υιοθετήσει πιο δημιουργικές και αποτελεσματικές στάσεις απέναντι στα προβλήματα που τον/ την απασχολούν.
Έτσι, καθώς το πλαίσιο της ομάδας λειτουργεί σαν μια μικρογραφία της αρχικής μας οικογένειας, τα μέλη της έχουν τη μοναδική ευκαιρία να διερευνήσουν αλλά και να επαναπροσδιορίσουν το ρόλο τους μέσα σε αυτήν, συνειδητοποιώντας τον τρόπο που οι οικογενειακές τους εμπειρίες έχουν συμβάλλει στην ανάπτυξη της προσωπικότητας τους. Δημιουργείται μια συνθήκη που τους δίνει τη δυνατότητα να εμπιστευτούν, να μοιραστούν συναισθήματα και εμπειρίες και να νιώσουν αποδεκτοί επιτυγχάνοντας σταδιακά τη μείωση του άγχους τους.
Οι ίδιες αξίες και στόχοι διέπουν και τις Θεραπευτικές Ομάδες Νέων Ενηλίκων, δίνοντας όμως μεγαλύτερη έμφαση στις ιδιαίτερες ανάγκες τους και βοηθώντας τους να αντιμετωπίσουν συχνά και κρίσιμα θέματα που τους απασχολούν όπως:
• Η δημιουργία σχέσεων με το άλλο φύλο
• Η επίγνωση της εικόνας του Εαυτού και η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης
• Η συνειδητοποίηση και κατανόηση των συναισθημάτων και των προσωπικών σκέψεων
• Η διαχείριση του άγχους
• Η οριοθέτηση του εαυτού από την αλληλεπίδραση με τους άλλους στο χώρο εργασίας και στο φιλικό και ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον
• Η διαχείριση κρίσεων και επίλυση συγκρούσεων
• Η καλλιέργεια δεξιοτήτων επικοινωνίας για τη βελτίωση των διαπροσωπικών σχέσεων
Η ομάδα απευθύνεται αποκλειστικά σε άτομα που βρίσκονται ή έχουν βρεθεί στο παρελθόν σε ατομική ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία. Η είσοδος των μελών στην ομάδα θα προϋποθέτει τρεις τουλάχιστον ατομικές συνεδρίες με τη συντονίστρια με στόχο την καλύτερη δυνατή αλληλεπίδραση των μελών και την ενημέρωση σχετικά με το πλαίσιο λειτουργίας της ομάδας. Η ομάδα θα γίνεται κάθε Πέμπτη και ώρα 19.00 – 20.30 στο χώρο του Ινστιτούτου Ψυχοκοινωνικής Ανάπτυξης, Μ. Αλεξάνδρου 21 (έναντι Δικαστικού Μεγάρου), στη Λάρισα.
Συντονίστρια Ομάδας: Έλλη Παπαδημητρίου, Αναλύτρια Ομάδας – Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια